Вход
обновено 10:26 PM EET, Jan 15, 2021

Етиопия постави световен рекорд със засаждането на над 350 милиона млади дръвчета

Нов световен рекорд беше поставен в края на юли месец. Над 350 милиона млади дръвчета бяха засадени в Етиопия за 12 часа. Министър-председателят на Етиопия стартира кампанията за озеленяване на страната “Зелено наследство”, която цели да предотврати климатичните промени и да възстанови предишния облик на горските участъци. Милиони хора от цялата държава се включиха в мащабната инициатива и направиха това чудо възможно.

През 2017 година Индия поставя световен рекорд, когато 1,5 милиона доброволци за 12 часа засаждат 66 милиона дръвчета. Първоначалната цел на етиопците е била да засадят 200 милиона млади дръвчета, но те смело надхвърлят това число почти 2 пъти. Виждайки, че всичко е възможно и промяната е в нашите ръце, кампанията " Зелено наследство" си постави амбициозна цел - до края на октомври да дадат живот на над 4 милиарда млади дръвчета. 

Над 80% от населението на тази африканска държава се препитава от земеделие, но тежките последствия от климатичната криза, като ерозия на почвите, чести суши и наводнения, обезлесяване и други, се оказват сериозен проблем, който трябва да бъде разрешен.

Нещата не винаги са били толкова тежки в Етиопия. По данни на организация Farm Africa, която се грижи за залесяване на държавите от източна Африка и преодоляване на бедността в селските райони, горските участъци в Етиопия в началото на 20-и век са били над 35%, докато сега са едва 4%.

Учени от цял свят са категорични, че засаждането на дървета е един от най-бързите и ефективни начини за борба с глобалното затопляне. Има редица изследвания, които показват, че възстановяването на унищожените горски площи по света би неутрализирало около две-трети от въглерода, отделян в атмосферата в резултат на човешка дейност и причиняващ глобално затопляне. 

Нещо повече, положителният ефект ще дойде бързо, защото дърветата абсорбират повече въглерод от въздуха, когато са по-млади. Това е шанс за промяна, а хубавото е, че всеки, който вярва в нея, може да се включи. Можем да се борим заедно срещу изменението на климата!

Източник: Good news network  http://uspelite.bg

Banner 468 x 60 px