Вход
обновено 10:26 PM EET, Jan 15, 2021

Туристите ще плащат $1000, за да посетят „Острова на драконите“

За 10 години посещенията са се увеличили четири пъти, което заплашва популацията на Комодския варан.

Индонезийският остров Комодо, който е дом на най-големия гущер, обитаващ Земята - Комодският варан, остава отворен за туристи, въпреки предупрежденията на местната управа. За да се ограничат все пак туристите, които се намесват сериозно в процесите на чифтосване и излюпване на популацията на "драконите", таксата за достъп до острова ще бъде завишена драстично, предава BBC.

В понеделник министерството на околната среда на Индонезия и местният управител се съгласиха, че островът няма да се затвори, но ще бъде въведена система с нещо като членки внос. В момента туристите плащат около $10, за да влязат на острова.

"Хората ще трябва да станат членове и да платят $1000, за да влязат на острова за една година. Мисля, че това е евтино", каза губернаторът на региона, Виктор Бунгтилу Лайскодат.

През юли той заяви, че островът трябва да бъде затворен, за да спре намесата на туристите в процесите на чифтосване и излюпване на популацията на драконите. Планът на губернатора беше достъпът да бъде ограничен от 1 януари 2020 г. и да отвори отново през 2021 г., но като по-ексклузивна дестинация.

През 2018 г. остров Комодо е бил посетен от 176 хил. души, което е повече от 4 пъти спрямо 2008 г., когато посещенията са били 44 хиляди.

Въпреки засилените мерки за опазване на редките животни, жителите на о. Комодо, които щяха да бъдат преместени за една година, ще могат да останат.

Държавната индонезийска информационна агенция Антара заяви, че ще има две нива на членство. Premium членовете, които ще плащат максималната цена, ще могат да посещават самият остров, докато останалите ще могат да посещават други острови в националния парк "Комодо", на които също живеят "дракони".

Мариус Джеламу, говорител на губернатора Лайскодат, заяви, че още се работи по детайлите. "Растежът на общността на острова ще бъде ограничен, така че селото да не стане твърде голямо и да заплашва усилията за опазване. В селото ще има и повече образователни програми, за да се гарантира, че общността е напълно част от усилията за опазване", каза той. Джеламу добави, че ще има по-строги разпоредби относно движението на круизните кораби.
Комодските варани са най-големите гущери в света. Те могат да достигнат 3 м дължина. Повечето от тях - около 1700, живеят на остров Комодо, а други 1000 живеят на о. Ринка, който също е част от националния парк "Комодо".

Националният парк е обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

https://www.economic.bg

Banner 468 x 60 px