Вход
обновено 10:26 PM EET, Jan 15, 2021

На поход в защита на птиците

Димитър Попов

 

Поход до местността „Рибарниците“, край Гоце Делчев, организира местното БДЗП, по повод Европейските дни на птиците, които по традиция се провеждат в първите почивни дни на октомври.

  „Събитието ще се състои в неделя, 6 октомври, тръгването е в 10 ч., от Завода за ципове в Гоце Делчев. Идеята е, да наблюдаваме птиците в местността „Рибарниците“, защото, това е най-богатото място на птици в района, то е защитена зона по Директивата на птиците и е част от Европейската екологична мрежа НАТУРА-2000. Очакваме да се включат много хора и да наблюдаваме черни щъркели, които мигрират по това време и минават през трасето, известно като второстепенен път за миграцията на птиците по поречието на реките Струма и Места-Виа Аристотелис“ – съобщи за Радио Благоевград Димитър Попов, председател на БДЗП-Гоце Делчев.

Снимка
Снимка

  Инициативата на гоцеделчевските природолюбители е част от събитията в рамките на Европейските дни на птиците, които се провеждат за 26-ти път в Европа и Централна Азия. Основен организатор е BirdLife International, а в България – БДЗП, което организира събития в шест града в страната – Свищов, Гоце Делчев, Шабла, Бургас, Козлодуй и Пловдив.

  „Информацията, която ще съберем по време на похода, ще ни послужи по-нататък за анализи на местата, които наблюдаваме всяка година. По този начин правим планове за опазването на птиците и за териториите, които те обитават. Засега, изводите са, че замърсяването е най-големият бич в природата, което е и причина за намаляването на биологичното разнообразие като цяло“ – коментира още Димитър Попов и призова да бъдем по-отговорни към природата, като почистваме след себе си, когато правим излети или сме на риболов.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Димитър Попов - > 

Снимка
 
Последно променена вПетък, 04 Октомври 2019 08:02

Banner 468 x 60 px