Вход
обновено 7:20 PM EET, Feb 25, 2020

Вълчанова пещера

Наречена на името на Вълчан войвода използвал пещерата с четата си за укритие. Вълчан войвода е най-странната личност в предосвобожденската ни история. Роден в полите на Странджа планина още много млад повежда чета, която според легендите е извършила най-големите обири на територията на Османската империя. Постепенно от именит гангстер се превръща в най-богатият войвода, край чието кале се развяват знамената на 72 чети, които предвождал. Имал е дори подземна лечебница за ранените хайдути.

Според иманярските предания е най-богатия човек от Изтока наследен след смъртта си от красивата Рада войвода. И така се раждат множество легенди за скрити в подводните пещери богатства из българските планини а славата на Вълчан се носи от Цариград до Букорещ и Солун. Ето и легендата: Години наред местен овчар прилягал да почине в пещерата по пладне или вечер като замръкне със стадото. Събудил се една сутрин със странното чувство, че нещо не е наред, погледнал нагоре и осъзнал, че тавана на пещерата е срутен .

Скоро из селото се разнесла мълвата, че иманяри са открили съкровището на Вълчан войвода зазидано в тавана на пещерата. А овчарят се щурал като обезумял из селото и повтарял: “ – Боже колко години съм лежал и съм се взирал по цели нощи право в съкровището на тавана без дори да подозирам колко съм бил богат!” с.Рибново община Гърмен. Легендата разказва кметският наместник на село Скребатно.

Последно променена вНеделя, 24 Юли 2016 14:32

Banner 468 x 60 px